Home made - domáce maslo

Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov

Backchlieb.htmlchlieb.htmlshapeimage_2_link_0
                                         


Na domáce maslo používam smotanu, zozbieranú z mlieka, ktoré kupujeme od majiteľa kravy (časť smotany je nakysynutá), ak nemáte túto možnosť, môžete kúpiť smotanu na šľahanie s obsahom tuku 33 %.


Z pol litra šľahačkovej smotany získate približne 150 g masla a cmar, ktorý môžete využiť na zarobenie domáceho chleba.


Smotanu (teplota najmenej 10 - 11 stupňov Celsia, alebo izbová teplota) šľahám šľahačom do tuha a potom použijem buď ponorný mixér, alebo choper, maslový tuk sa začne oddelovať od cmaru (česky podmáslí). Hmotu precedím cez sitko, cmar zachytím a hmotu ešte raz odstredím v choperi.


Výslednú hmotu masírujem pod studenou vodou (finta, aby sa maslo nechytalo na ruky - pred miesením masla si ruky 3x striedavo umývajte horúcou a ľadovou vodou) a tak ju zbavím zvyškov cmaru. Maslo môžeme dať do formičky a po stuhnutí vyklopiť.