Home made - domáce pečivo
Home made - domáce pečivo
Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov
575 g hladkej múky
58 g droždia
( pri kváskovej verzii vopred kvas z 1/3 múky,
mlieka a 1PL kvásku)
92 g cukru
288 ml mlieka
58 g tuku (ja dávam maslo a masť napoly)
2 vajíčka
Na 12 žemlí:
500 g hladkej múky
pol kocky (20 g) čerstvého droždia
1 lyžička cukru
200 ml mlieka + 2–3 lžíce naviac
3 vrchovaté lyžice bieleho jogurtu
3 lyžice zmäknutej masti,
1 lyžička soli
1 bielko
hrubá sol alebo mak na posypanie
Na 12 kusov:
kvások: 100 g ražnej múky + 100 ml vody
250 g pšeničnej hladkej múky
125 g polohrubej múky
50 g celozrnej múky ovsenej, alebo podľa nálady...
štvrť kocky -5 g čerstvého droždia
1 lyžička cukru (medu)
300 ml mileka
25 g masla (rozpustiť)
1 - 2 lyžičky soli
Kvások rozkvasiť 6 - 9 hodín, pridať ostatné suroviny, vymiešať cesto, nechať kysnúť 2 - 3 hodiny, poprakladať, rozdeliť na 12 ks, vytvarovať guľky a narezať príborovým nožom, alebo tvorítkom, nechať dokysnúť na plechu, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, ľanovým semienkom, soľou
Piecť vo vyhriatej rúre (220 stupňov) 20 minút
Klasické rohlíky ala 80's - čerstvé (lisované) droždie - 24 ks
Tento recept pre mňa predstavuje najväčšie priblíženie sa ku klasickému rohlíku, tak ako si ho pamätám z môjho detstva v 80-90tych rokoch. Vďaka celej skupine PečemPecen za cenné rady, hlavne Mirkovi Mitrusovi ale aj ostatným. ;-)
Ingrediencie:
500 ml vlažnej vody
42g čerstvého droždia
1 PL cukru
1000g hladkej múky (ja používam T650)
60 g masti (môžete použiť aj olej alebo maslo, ale masť sa mi osvedčila najviac)
4 čl soli
Postup:
Do miesiča nalejem vodu, pridám rozdrobené droždie a cukor. Chvíľku miešam, kým sa droždie rozpustí. Postupne pomaly prisypávam múku, po chvíľi masť a soľ. Miesim aspoň 10-15 minút. Cesto vyberiem do misy (dózy) a nechám kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí rozdelím na 4 časti, každú rozvaľkám na kruh, ktorý rozdelím na 6 trojuholníkov. Nechám ich 10 minút postáť. Valčekom rovaľkám rohy, postriekam vodou z rozprašovača a zrolujem pohybom zdola nahor. Rožky uložím na pečiaciu podložku dostatočne od seba. Postriekam všetky vodou z rozprašovača, prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte kysnúť 30 - 45 min. Pri kysnutí pod fóliou by sa mali rohlíky zväčšiť aspoň o tretinu. Vyhrejem trúbu na 220°C
Pečenie:
Tesne pred vložením na rozpálený plech odstránim fóliu, opäť postriekam vodou, presuniem rohlíky na plech aj s podložkou (papierom), vložím do rúry a nalejem do spodného plechu 1-2 dcl vody.
Pečiem až do tmavoružovej farby.
Každá rúra pečie inak. Ja pečiem cca 18 minút.