Home made - sirupy
Home made - sirupy
Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov
Mätový sirup
Potrebujeme:
mäta (asi 70 - 90 malých vetvičiek)
5 l voda
140 g kyselina citrónová
4-5 kg kryštálový cukor
Postup:
V hrnci prevaríme päť litrov vody. Necháme vychladnúť, potom v nej rozmiešame kyselinu citrónovú. Môžete dať menej, aj viac, minimálne však 100 g. Potom natrháme mätu, na toto množstvo vody asi 70 až 90 vetvičiek. Umyjeme ju a necháme odkvapkať. Mätu natlačíme do vody, koľko sa zmestí, a zaťažíme napríklad malým tanierikom. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. Potom precedíme do väčšieho hrnca a dáme zohrievať. Pred zovretím odstavíme zo sporáka a po jednom balení v hrnci rozmiešame cukor. Miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí, potom môžeme nalievať do sklenených fliaš, ktoré vopred umyjeme horúcou vodou a vypláchneme trochou vodky. Nalievame lievikom až po vrch a poriadne zavrieme.
Sirup môžeme dávať aj do zaváraninových pohárov, pred použitím sirup nalejeme do fľaše a uchovávame v chladničke.