Home made - sirupy

Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov

Backdomacnost.htmldomacnost.htmlshapeimage_2_link_0

Mätový sirup


Potrebujeme:


mäta (asi 70 - 90 malých vetvičiek)

5 l voda

140 g kyselina citrónová

4-5 kg kryštálový cukor



Postup:


V hrnci prevaríme päť litrov vody. Necháme vychladnúť, potom v nej rozmiešame kyselinu citrónovú. Môžete dať menej, aj viac, minimálne však 100 g. Potom natrháme mätu, na toto množstvo vody asi 70 až 90 vetvičiek. Umyjeme ju a necháme odkvapkať. Mätu natlačíme do vody, koľko sa zmestí, a zaťažíme napríklad malým tanierikom. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. Potom precedíme do väčšieho hrnca a dáme zohrievať. Pred zovretím odstavíme zo sporáka a po jednom balení v hrnci rozmiešame cukor.  Miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí, potom môžeme nalievať do sklenených fliaš, ktoré vopred umyjeme horúcou vodou a vypláchneme trochou vodky.  Nalievame lievikom až po vrch a poriadne zavrieme. 

Sirup môžeme dávať aj do zaváraninových pohárov, pred použitím sirup nalejeme do fľaše a uchovávame v chladničke.